Cybernauterne er et kooperativt netværk, der arbejder med cybersikkerhed, digitalforståelse og research af teknologiske fænomener og internetkultur.
Vi er specialiseret i at formidle til folk, der ikke er it-nørder eller har specielle tekniske færdigheder. Fælles for os er en kærlighed til teknologi kombineret med en kritisk tilgang til den digitale udvikling. Vi deler gerne ud af vores ekspertise og tilbyder foredrag, undervisning og rådgivning om en bred palette af emner i den digitale verden.
Vi tilbyder:
Foredrag og kurser
Vi tilbyder en lang række kurser og foredrag til både folkeskoleelever, forældre, seniorer og professionelle. Vores kurser tilpasses altid målgruppen og jeres behov, men her kan I se et uddrag af vores mest populære. Tag kontakt hvis I har ønsker til foredrag eller kurser indenfor techforståelse og digital kultur som I ikke ser her.
Unges digitale liv
Cybernauterne har i flere år afholdt kurser for fagpersoner, som lærere og pædagoger, samt forældre om unges digitale liv og hverdag. Vi gennemgår den seneste forskning på området og guider til alt fra TikTok til gaming kultur. Vi fortæller om de positive og risikable sider af onlinelivet og klæder gennem praktiske øvelser deltagerne på til at engagere sig ordentligt med unge i deres hverdag om deres liv på nettet.
Kunstig intelligens og Algoritmerners magt
En ny type beslutningstagere har gjort et indtog i vores hverdag: Algoritmer, der gør alt fra at udvælge hvad vi skal se på Youtube, til at forudse omsorgssvigt af børn og socialt bedrageri, til at bestemme kreditværdighed og forsikringsrisici. I dette foredrag kigger vi på algoritmer som beslutningstagere, og hvad "kunstige intelligenser" som Chat-GPT, billedgeneratorer og andre typer AI kan og ikke kan.
Cybersikkerhed og digitalt selvforsvar
Til dette foredrag eller workshop gennemgår vi de mest almindelige sikkerhedsbrister og viser deltagerne praktiske værktøjer til at passe bedre på deres data og personlige oplysninger. Vi har blandt andet afholdt træninger og kurser for krisecentermedarbejdere, politikere, græsrodsorganisationer, fagforeninger, virksomheder og folkeskoleelever. Vi tilpasser altid materialet så det er forståeligt og relevant for den enkelte deltager.
Hadtale: Et demokratisk problem
Mængden af hadtale er et stigende demokratisk problem, fordi det afholder danskerne fra at deltage i den offentlige samtale. Siden 2017 er mængden af danskere der deltager i debat på sociale medier faldet fra 50% til kun godt 30%. Resten afholder sig på grund af had og hårdt tone. Særligt kvinder og minoritetspersoner rammes, ifølge Amnesty International og Institut for menneskerettigheder. I dette foredrag ser vi på udfordringerne med hadtale, og kommer med anbefalinger til hvordan man som individ, gruppe, organisation eller medie kan hjælpe med at stoppe online hadtale og få den demokratiske samtale tilbage på sporet.
Vi har arbejdet med emnet siden 2017, og har målrettet både workshops, kurser og foredrag om emnet for både elever i folke- og udskolinge, aktivister og græsrødder, journalister, forskere og ansatte i det private.
Trolde, shitstorms og digital chikane
Få et overblik over online troldeadfærd, der spænder fra fjol og satire, over sabotage og afsporing af debat online til chikane, stalking og trusler og nogle gode råd til hvordan man bekæmper troldene, hvad end man er community manager, debattør, journalist eller almindelig bruger af sociale medier. På disse kurser, som vi tilbyder til en bred vifte af målgrupper, får deltagerne indblik i internettroldenes historier, hvordan man håndterer dem og hvad man kan gøre som moderator af sociale medier for at mindske online had og chikane.
Sig det med memes
Memes er overalt online og alle elsker dem. Til dette foredrag dykker vi ned i satirens verden og hvordan memekultur hænger sammen med systemkritik og politisk aktivisme. Gennem eksempler og øvelser kommer deltagerne til at forstå hvordan noget så umiddelbart uskyldigt som billeder af katte med sjove tekster kan sætte reelle aftryk i den virkelige verden- Vi tilbyder også memeworkshops, hvor deltagerne lærer praktiske redskaber til at producere deres egne memes.
Konspirationernes tidsalder
Undrer du dig over vaccine-skeptikere, flat-earthers, QAnon og illuminati? Måske har du oplevet at folk du kender under corona-krisen er begyndt at dele nogle af de her ting på sociale medier? I Cybernauterne holder vi øje med udviklingen i konspirationsmiljøerne både herhjemme og i udlandet. Vi tilbyder en lang række foredrag om fænomener som antisemitiske konspirationer, QAnon bevægelsen, coronaskeptikere, UFOer og konspirationsteorier som religion. Vi tilpasser foredraget til målgruppen, og har også god erfaring med at lave emnet som en engagerende undervisningsaktivitet til f.eks udskoling og ungdomsuddannelser.
Manosfæren
Måske har du hørt om influenceren Andrew Tate eller incel bevægelsen? De er begge en del af et større digitalt fænomen, der hedder manosfæren. Manosfæren er de digitale rum hvor mænd mødes og diskuterer køn og maskulinitet, og modsætter sig feminismen og moderne ligestilling, som de synes er gået for vidt. Vi har fulgt manosfæren i Danmark og internationalt siden 2006, og kan til vores foredrag give indblik i hvad manosfæren er, hvad de mener om mænd og kvinders roller i samfundet og hvorfor dens filosofi appellerer særligt til så mange unge mænd.
Vi har holdt engagerende foredrag om manosfæren for både unge Andrew Tate fans i udskolingen, seniorhøjskoler, fagpersonale og kriminologistuderende. Vi tilrettelægger altid oplægget efter målgruppens interesse.
Lyt til vores podcastserie om manosfæren
Læs vores blog om manosfæren i Danmarks udvikling
Ekstremisme og radikalisering på nettet
Med udgangspunkt i vores rapport “Under indflydelse" fortæller vi om de sociale, kulturelle og teknologiske mekanismer der kan føre til radikalisering online. Vi ser på digitalt baserede ekstreme bevægelser som højreekstremister, økofascister, traditionalister, nyhedninge, QAnon og antimyndighedsekstremister, og hvordan de bruger mainstream og alternative sociale medier til at rekruttere og sprede deres ideologi. Vi ser på metoder, memes og strategier, samt på hvilke greb der virker som modvægt.
Vi har i afholdt kurser om online ekstremisme for fagpersonale, infohuse og SSP grupper over hele landet, og tilpasser dem altid til den specifikke målgruppes interesse.
Leder du efter noget bestemt?
Strategisk rådgivning og organisationsudvikling
Vi rådgiver mange forskellige virksomheder, non-profits og privatpersoner om en bred vifte af emner, som
- Udvikling af digitale produkter og strategier
- Policy udvikling på tech- og det digitale område
- Håndtering af trolls, shitstorms og chikane
- Udvikling af digitalt beredskab til påvirkningskampagner og chikane
- Social medie moderation: udvikling af retningslinjer, træning af moderatorer og administratorer af sociale medier og digitale fællesskaber.
- Sikkerhedsrådgivning og incidence response på digitale trusler
Undersøgelser og rapporter
Cybernauterne har udarbejdet eller bidraget til rapporter og undersøgelser om både online ekstremisme, digital chikane, undervisningsmetoder og digital sikkerhed i organisationer. Du kan læse nogle af de offentligt tilgængelige rapporter og undersøgelser her.
Kontakt os for at høre mere om vores metoder og samarbejdsmuligheder.
Produktion af indhold og events
Cybernauterne kan stå for at producere dine podcasts, artikler, memes og undervisningsmateriale: Vi kan også afvikle og være værter på dine tech-relaterede kurser, paneldebatter og begivenheder. Et par eksempler er
Kontakt os for at høre nærmere om mulighederne.
Leder du efter noget bestemt?
I cybernauterne holder vi hele tiden øje med teknologiske udviklinger, gennemgår den nyeste forskning og tager temperaturen på digitale trends. Hvis du ønsker foredrag, kurser eller rådgivning i emner vi ikke har listet her, så skriv til os, så kan vi sikkert tilrettelægge det for dig.
Vi målretter alt efter om deltagerne er ansatte i en organisation, er skoleelever, pensionister, nysgerrige eller har brug for praktiske værktøjer. Kontakt os for pristilbud.
Priser
Vores foredrag på en time for f.eks skoleklasser, arbejdspladser eller biblioteker koster 6.000 + moms.
Kontakt os for pris for foredrag i større sammenhænge f.eks. konferencer eller for at få et bud på workshops og heldagskurser, da de varierer efter format og antal deltagere.