Konspirationsteorier i den digitale tidsalder: Inspiration til undervisere

Konspirationsteorier og misinformation trives i den digitale tidsalder. Gennem samtaler med lærere og pædagogisk personale ved vi, at mange bakser med at adressere dette emne med deres elever.

Konspirationsteorier i den digitale tidsalder: Inspiration til undervisere

Konspirationsteorier og misinformation trives i den digitale tidsalder. Gennem samtaler med lærere og pædagogisk personale ved vi, at mange bakser med at adressere dette emne med deres elever.

Derfor har Cybernauterne sammen med tegneserieforfatter Lars Kramhøft udviklet et hæfte med en kort introduktion til konspirationsteorier generelt, og konspirationsteorien QAnon specifikt. Desuden har vi givet nogle anbefalinger til, hvordan du kan tale med dine elever om konspirationsteorier, heriblandt et konkret workshopforslag.

Vi vil meget gerne høre feedback fra dig - især om hvad du ellers kunne have brug for at vide, da vi samler materiale til en større udgivelse. Skriv til os på kontakt@cybernauterne.dk

Konspirationspyramiden

I hæftet finder du en oversat og modificeret version af konspirationspyramiden lavet af Abbie Richards, en amerikansk kvinde der bruger sine profiler på Instagram og TikTok til at udbrede viden om konspirationsteorier. Du kan se hendes originale version her.

Vi har valgt at tage færre konspirationsteorier med end i den originale, samt inkluderet nogle der er mere udbredte i Danmark og i Europa.

Cybernauternes oversatte version af Abbie Richards konspirationspyramide

Du kan hente pyramiden som pdf, hvis du vil arbejde med den i din undervisning

Vi har samlet en liste med links til læsning om alle de konspirationsteorier, som er i Cybernauternes oversatte version af pyramiden.

Virkelige hændelser - Konspirationer der faktisk fandt sted

Tobaksfirmaer løj om kræft: Tobaksindustrien kendte til at cigaretter er kræftfremkaldende længe inden det blev offentligt kendt, men tilbageholdte denne viden. Det viser et studie  fra 2011 af en række interne dokumenter fra store tobaksfirmaer

Oliefirmaer løj om klimaforandringer: Allerede i 1970'erne vidste olieindustrien at fossile brændstoffer er med til at skabe klimaforandringer. Alligevel valgte firmaer som Exxon-Mobil at fortie denne viden, og endda aktivt bidrage til misinformation ved at begrave videnskab om klimaforandringer eller finansiere klimaskeptisk "forskning". Se Greenpeace tidslinje over sagen her

NSA-masseovervågning: I 2013 lækkede amerikaneren Edward Snowden dokumenter, der viste, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA i hemmelighed gennem en lang årrække har indsamlet enorme mængder data om hele verdens befolknings digitale kommunikation. Læs mere om NSAs overvågning i Informations serie om emnet her

Thule-sagen: I 1953 blev lokale indbyggere i Thule i Grønland tvangsflyttet for at gøre plads til en amerikansk luftbase, som den danske regering i hemmelighed havde lovet amerikanerne. Den officielle forklaring var, at indbyggerne var flyttet af egen fri vilje. Senere, i 1968, styrtede et amerikansk B-52 bombefly lastet med brintbomber ned i nærheden af basen. Danmark havde officielt en politik om at være atomvåbenfrit og den daværende regering benægtede, at der skete overflyvninger af dansk territorium med atomvåben. Senere kom det imidlertid frem at den danske regering havde givet amerikanerne grønt lys til at udstationere atomvåben i Grønland. Læs mere om Thule-sagen her.

Tamil-sagen: I løbet af 1987 stoppede Danmarks daværende Justitsminister Erik Ninn Hansen i hemmelighed alle familiesammenførsler for flygtninge fra Sri Lanka, selvom det var i strid med loven. Da det kom frem, vildledte og fortiede flere politikere og embedsfolk forløbet. Sagen resulterede i at Erik Ninn-Hansen blev dømt ved rigsretten og at daværende statsminister Poul Schlüter (K) trådte tilbage, og at statsministerposten blev overtaget af Socialdemokraten Poul Nyrup. Læs hele historien om Tamilsagen her

Spekulationslinjen - Vi har spørgsmål

Attentatet på John F. Kennedy: Den amerikanske præsident blev dræbt i et attentat i 1963. Den mistænkte gerningsmand Lee Harvey Oswald blev dog dræbt kort efter han blev arresteret, ligesom bevismateriale forsvandt fra politiets varetægt. Altså er det stadig uafklaret om der var flere der stod bag attentatet. Læs mere på faktalink

Justin Trudeau er Fidel Castros Barn: På grund af vellignende ungdomsfotos og flere dokumenterede statsbesøg, hvor den canadiske premiereministers mor mødte den cubanske statsleder, Har internettet i mange år spekuleret som en gal over hvorvidt Fidél Castro er Justin Trudeaus far. Denne konspirationsteori kunne også placeres under 'Farvel til virkeligheden', men Cybernauternes redaktion har stadig spørgsmål.

#FreeBritney: I 2008 blev popstjernen sat under administration af sin far, hvilket betyder han har fuld kontrol over hendes formue og imaterielle rettigheder. Britney Spears har selv forsøgt at få ophævet denne kontrol i retten flere gange. Fanbevægelsen #freebritney prøver at skabe opmærksomhed om hvad de mener er en uretmæssigt magtudøvelse over Britney Spears. Læs musikmagasine Rolling Stones beskrivelse af bevægelsen her

UFO'er: Observationer af uidentificerede flyvende objekter eller UFO'er er udbredte, og mens mange kan bortforklares, er det ikke alle der kan. Det har givet liv til forestillinger om hvorvidt vi er blevet besøgt af aliens, men vores regeringer og militær har dækket over det. I podcast-serien Flyvende Tallerken tager journalist Frederik Dirks Gottlieb fat i både fakta og forestillinger omkring UFO'er sammen med en række forskere og eksperter.

Prinsesse Dianas død: Den tidligere kronprinsesse døde sammen med sin kæreste og deres chauffør i et biluheld i Paris i 1997 og forklaringen var, at hendes chauffør var beruset. Der er dog flere uforklarede omstændigheder, blandt andet et sammenstød med en anden bil der aldrig blev fundet, og en række forsvundne billeder taget af dødsulykken af en fotograf, der begik selvmord under mystiske omstændigheder, som har sat fut i teorierne om hendes død.

Area 51 er en amerikansk militærbase, som har været stærkt hemmeligholdt, og derfor omdrejningspunkt i konspirationsteorier omkring rumvæsner og UFO'er. Der er løbende kommet informationer frem om atomprøvesprængninger og udvikling af særlige kampfly, der har været testet hemmeligt på basen.

Jeffrey Epsteins død: Efter den tidligere jetsetter Jeffrey Epstein blev fundet død i sin fængselscelle, og sikkerhedskameraerne i fængslet på opsigtsvækkende vis ikke virkede da han døde, flød internettet over med teorier om, hvorvidt der var tale om selvmord eller et snigmord for at lukke munden på ham. Epstein stod anklaget for at drive en pædofiliring med mange celebre og magtfulde medlemmer, som han ville kunne angive under retssagen. Se det amerikanske program 60 minutes undersøgelse af spekulationerne omkring Epsteins død

Farvel til virkeligheden - Passer ikke, men rimeligt harmløse

Elvis lever! Der er et væld af konspirationsteorier og vandrehistorier omkring kendisser og rockstjerner. En af de mere populære er, at Elvis iscenesatte sin egen død. Den holdes i live og krydres med jævne mellemrum af øjenvidnebertninger fra fans, der mener at have set ham på gaden rundtomkring i USA:

Greta Thunberg er tidsrejsende: Et sort hvid foto fra 1891 af en amerikansk pige med hue og fletninger, har fået folk på sociale medier til at lave sjov med at Greta Thunberg i virkeligheden er tidsrejsende.

Alien-bortførelser: Siden 1960'erne har der har været flere nogenlunde enslydende fortællinger fra folk, der mener at de har været bortført af rumvæsner, måske en tendens der falder sammen med TV-serier og film med disse temaer. Læs mere om konspirationer om Alien-borførelse via faktalink.

Loch Ness-uhyret: Der er måske mere tale om en myte end en egentlig konspirationsteori, men gennem tiden har over 1000 mennesker påstået, at de har set det sagnomspundne uhyre dukke op af  Storbritanniens dybeste sø. Et hold danske forskere har også været på mission for at 'debunke' eksistensen af uhyret, der kaldes Nessie i folkemunde. Væsner som Loch Ness, Bigfoot og Den Afskyelige Snemand kaldes "kryptider" og studiet af dem kaldes kryptozoologi.

Nicholas Cage er vampyr: På grund af et foto fra 1870 af en mand, der ligner skuespilleren Nicholas Cage, er der folk på internettet der more sig med at spekulere over, at han er en vampyr, som ikke ældes. Cage afviste det dog selv i et interview med David Letterman.

Korncirkler i 1980'erne begyndte der at dukke billeder op af mystiske mønstre i kornmarker, der fik folk til at spekulere om de var lavet af rumvæsner, militæret eller folks kollektive bevidsthed. Alt tyder dog på at der er tale om menneskeskabte fænomener, f.eks. har kunstneren David Chorley taget ansvaret for en del af de engelske korncirkler.

Glasstumper i læbepomader Der eksisterer overraskende mange konspirationsteorier om make-up firmaer. En af dem er, at de skulle putte glasskår i læbepomader for at gøre brugere 'afhængige' af dem.

Videnskabsbenægtelse - Farlig for dig selv og andre

Anti-vaxxers: i 1998 udgav lægen Andrew Wakefield et studie, hvor han mente at påvise, at mæslingevacciner er skyld i autisme. Det er siden blevet afvist som uunderbygget, men det har ikke forhindret idéen om at vacciner generelt er skadelige i at sprede sig som en steppebrand. Vaccineskepsis er blevet en global bevægelse, og er en folkesundhedsmæssig udfordring i forhold til flere sygdomme, heriblandt corona-pandemien. Læs mere om anti-vaccine bevægelsen i Danmark i denne Berlingske artikel fra 2020

Månelandingen er fake: Helt tilbage i 1970'erne begyndte konspirationsteorier om, at den amerikanske månelanding i 1963 var iscenesat. Læs mere om konspirationen på faktalink her

5G: Siden annonceringen af at 5G telenetværket skulle udbygges, har der været kritikere der spredte teorier om at de  spreder livsfarlig stråling som kan give kræft eller misformede fostre. Læs mere fakta om 5G på videnskab.dk

Flat Earth: Jorden er flad - og der er en hemmelig konspiration der prøver at fortælle os alle, at den er rund. Det mener blandt andre Flat Earth Society, der har fået overraskende vind i sejlene til denne teori. Læs mere om konspirationsteorien på videnskab.dk

Essentielle olier kurerer alle sygdomme er en udbredt opfattelse i mange alternative miljøer, hvor en nysgerrighed efter "naturlige" behandlingsmetoder kombineres med skepsis eller direkte konspiratoriske forestillinger om medicinalindustrien. Under corona-pandemien har der været flere pyramide-spilslignende virksomheder, som har markedsført olierne som kure, uanset at der ingen dokumenteret effekt er.

Bill Gates microchipper: En konspiratorisk forestilling, der er vundet frem under corona-pandemien er, at Microsofts-medstifter Bill Gates er ude på at injicere microchips i hele verdens befolkning gennem corona-vaccinerne. Læs mere om konspirationen hos Tjekdet.dk, der er en dansk fakta-check hjemmeside.

Chemtrails er en forestilling om, at regeringer eller andre konspiratører i hemmelighed udlader giftige kemikalier i atmosfæren gennem fly - flyenes hvide udstødningslinjer, der kan ses på himlen anses for at være beviser. Forestillinger om hvilke kemikalier, der skulle være tale om og hvad de gør varierer. Nogle forestiller sig de skal gøre os sterile, andre at kemikalierne kontrollerer vejret eller endda de mennesker, der "udsættes" for dem. Læs mere om chemtrails konspirationsteorien på BBC

COVID-19 blev lavet i et laboratorie: Da coronavirussen brød ud globalt i starten af 2020, spredte konspirationerne om virusset sig ligeså hurtigt. Var den lavet i et laboratorie i Kina? Eller var det et amerikansk militæreksperiment, der var gået galt? Flere forskere har dog været ude og afvise, at der er tale om en menneskeskabt virus, for eksempel i denne artikel i Berlingske Tidende.

Klimaforandringer er opspind: Selvom 97% af verdens klimaforskere er enige i, at klimaforandringerne er virkelige, er der folk der fortsat benægter deres eksistens. Heriblandt mener nogen, at der er tale om en direkte konspiration, og at klimaforandringer er et rygte der er sat i verden af folk med fordækte motiver. For eksempel som disse amerikanere, som en TV2 journalist talte med i 2016, som mener der er tale om rygter sat i omløb af Kina.

Det antisemitiske vendepunkt - Verden styres af en magtfuld elite

QAnon er en internetbaseret konspirationsteori om at USA styres af en skyggeregering, der består af satanister og pædofile. QAnon har været i stærk vækst særligt under coronaepidemien, og har mange steder overtaget eller inddraget folk, der tror på andre konspirationsteorier på denne list. Læs mere om QAnon i vores hæfte, hvor vi også linker til flere kilder.

George Soros er en ungarnsk holocaust overlever og mangemillionær, der gennem sin nonprofit-organisation Open Society Foundation støtter en lang række græsrødder og aktivister, der på forskellige måder arbejder for demokratisk indflydelse. Antisemitiske forestillinger om at Soros i virkeligheden er ude på at underminere demokratiet eller ligefrem orkestrere et såkaldt "hvidt folkedrab" har været i vækst op igennem 00'erne og eksploderede under Donald Trumps præsidentembede. Læs mere om George Soros og konspirationsteorierne om ham på BBC

"Kulturmarxisme" er ideen om en marxistisk elite, der infiltrerer universiteter og kulturelle institutioner med henblik på at underminere "traditionelle" værdier og derigennem ødelægge Vesten. Teorien blev introduceret på den yderste højrefløj i 1990'erne, og har for alvor vundet indpas op igennem 00'erne. Den norske terrorist Anders Bering Breivik troede på idéen om kulturmarxisme, og nævnte den i sit manifest. Læs mere om konspirationsteorien hos den amerikanske organisation Southern Poverty Law Center.

Holocaust-benægtelse: Benægtelsen af Nazitysklands drab på over 6 millioner jøder er udbredt på trods af, at der er tale om et af de mest veldokumenterede folkedrab i verdenshistorien. På Dansk Institut for Internationale Studiers hjemmeside Folkedrab.dk kan du læse mere om hvem der benægter holocaust og hvorfor.

Reptiler styrer verden er en konspirationsteori, hvor man tror at forskellige rigmænd, verdensledere og royale i virkeligheden er reptiler fra det ydre rum, der er poserer som mennesker. Læs mere om teorien hos videnskab.dk, der kårede den til verdens dårligste konspirationsteori i 2009. Forestillingen er dog ikke dårligere end at meget tyder på, at manden der bombede flere bygninger i det centrale Nashville i december 2020 handlede ansporet af troen på reptiler der styrer verden.

Illuminati er en forestilling om at verden styres af en hemmelig frimurerorden, der prøver at etablere en "ny verdensorden". Læs mere om Illuminatis historiske rødder og antisemitisme i europæiske konspirationsteorier på The Conversation eller få en kort introduktion på dansk via faktalink.

Protocols of the Elders of Zion eller Zions Vises Protokoller er en samling tekster, der foregiver at dokumentere at der eksisterer en jødisk sammensværgelse. Selvom "protokollerne" blev afsløret som falske tilbage i 1920'erne, blev de distribueret og var en vigtig del af Nazi-Tysklands propaganda, ligesom versioner af dem stadig deles på internettet. Læs mere om Zions Vises Protokoller og deres antisemitiske historie via det amerikanske holocaustmuseums hjemmeside.

Den Store Udskiftning er en højreradikal konspirationsteori om, at der er en sammensværgelse om at "udskifte" den hvide befolkning i Vesten med immigranter. Det var også titlen på terroristen Brenton Tarrants manifest. Læs mere om begrebet via DR Detektors artikel her.