Ny podcastserie: Kønskrigerne

Hvad sker der når feminister lægger transpersoner for had og det bliver grebet af den yderste højrefløj, kristne abortmodstandere, reaktionære kulturkrigere og sensationshungrende mainstreammedier? Det undersøger Cybernauterne i vores nye podcastserie Kønskrigerne.

Ny podcastserie: Kønskrigerne

Podcastserien handler om de transekskluderende radikalfeminister, der var en lille gruppe i 70'ernes kvindebevægelse, der ikke ville have transpersoner og særligt ikke transkvinder med, i deres bevægelse.

I løbet af de seneste år er den transekskluderende feminisme dog fjernet sig mere og mere fra sit feministiske ophav, og efterhånden kun er fokuseret på én mærkesag, nemlig transkønnede. Den har også fået et nyt navn: Gender Critical.

Det betyder også at bevægelsen har fået nye samarbejdspartnere, der ikke normalt ville være allierede i en feministik kamp, f.eks. kristne abortmodstandere eller influencere fra den yderste højrefløj.

I serien Kønskrigerne undersøger vi den “kønskritiske” bevægelse, deres historik, dagsordener og metoder, og forklare den anti-trans dagsordenen, den er en del af.

Vi giver i podcasten især mikrofonen til dem, der rammes direkte af denne anti-trans retorik, og som ofte overses eller ekskluderes i “debatten”, selvom det er deres liv, sikkerhed og rettigheder der er til diskussion.

Læs mere om baggrunden for podcastserien her

Første episode handler om de historiske rødder for den transekskluderende radikalfeministiske bevægelses rødder. Vi ser på hvordan hvordan bevægelsen har transformeret sig fra en relativt smal feministisk gruppering og mærkesag, til en mainstream politisk enkeltsagsbevægelse der samler både TERFs, det religiøse højre, den yderste højrefløj, og internettets kultur-krigere i et hidtil uset angreb på transkønnedes rettigheder, der har alvorlige konsekvenser over hele verden, og herhjemme i Danmark.

Derudover kommer vi i første afsnit til at forklare nogle centrale begreber om køn, om biologi er så simpelt som vi tror og om det kan passe, at der kun er to køn.

Indholdsadvarsel: Serien berører transfobi, misogyni, homofobi og racisme, og der bliver læst eksempler på stærkt transfobiske kommentarer op.

Lyt til Cybernormer Kønskrigerne her eller der, hvor du hører podcasts.

Gæsterne i første afsnit er:

Laura Mølgaard Tams, programmør og ekspert i representation i transkønnede i film og kultur. Se mere om Lauras arbejde og støt på killjoy.dk

Emily Gorcenski, dataingeniør og antifascistisk researcher. Følg hende på Twitter @emilygorcenski eller hendes hjemmeside https://emilygorcenski.com. Emily gæstede også København til pride 2021 og gav talken "The New White Supremacy in Europe and the US" som kan høres her.

Katy Montgomerie, musiker, aktivist og driver Youtube serien TERF Wars. Følg hende på Twitter på @KatyMontgomerie, på Medium  eller abonner på hendes Youtube kanal https://www.youtube.com/c/KatyMontgomerie

Frederikke Kjerulff Madsen, læge og seksualunderviser med speciale i køn.

Du kan støtte følgende initiativer for og af transpersoner i både Danmark og udlandet

Hvis du har andre initiativer i Danmark eller udlandet der bør være på denne liste, så skriv til os.

Produktion

Lyddesign: Sara Nielsen. Se hendes arbejde her eller følg hende på instagram

Tilrettelæggelse og produktion: Maia Kahlke Lorentzen

Voice-acts: Maria B og Telli Karacan

Kilder og referencer brugt i første afsnit

"TERF hate and Sandy Stone" af Christian Williams i Trans Advocate

“Mapping the Margins: Intersectionality, Identity Politics, and Violence against Women of Color”, Kimberlé Crenshaw, Stanford Law Review, Vol. 43, No. 6 (Jul., 1991)

“Whipping Girl - - A Transsexual Woman on Sexism and the Scapegoating of Femininity” af Julia Serrano, Seal Press, 2016

“Excluded: Making Feminist and Queer Movements More Inclusive”, Julia Serano, Avalon Publishing Group, 2013

“The Trouble with White Women - a counterhistory of Feminism”, Kyla Schuler, Bold Type Books 2021

Mitchfest kontroversen på Advocate.com

The Transsexual Empire, Janice Raymond, 1979, Beacon Press

Lydklip brugt i første afsnit

Den næstbedste løsning

Kom med søster hvid, kom med søster sort

Winter Mvt 1 Allegro non molto - John Harrison with the Wichita State University Chamber Players

Original Rags (1900, piano roll) -  Scott Joplin

PODCAST: The Transsexual Empire revisited — Janice Raymond on transgenderism, yesterday and today