Kønskrigerne #2: Det handler ikke om sport

Anden episode af Cybernauternes serie Kønskrigerne dykker ned i debatten om transkønnede atleter. Handler det virkelig om sport? Eller er der noget andet der stikker under?

Kønskrigerne #2: Det handler ikke om sport

Hver gang en transkvinde som vægtløfteren Laurel Hubbard eller svømmeren Lia Thomas deltager i en sportskonkurrence, eller måske ligefrem vinder, fylder det spalteplads i medierne og vælter kommentarsporene. Mange er bekymrede for fairness i kvindesport - også folk, der ikke ellers bekymrer sig om kvindesport. En del mener ligefrem, at der er tale om mænd, der skifter køn alene for at vinde medaljer.

Men er det virkelig så nemt bare at stille op og konkurrere i kvinde-ligaer som transkvinde? Hvad sker der egentlig med kroppens styrke og hurtighed, når man får hormonterapi? Hvorfor hører vi aldrig om transmænd eller ikke-binære atleter?
Og handler hele debatten om “fairness i kvindesport” egentlig overhovedet om sport?

Disse og mange andre spørgsmål har vi inviteret volleyball-træner og debattør Nadia Jacobsen, sportsjournalist Karleigh Chardonnay Webb og vært på podcasten De Glemte Atleter Trine Nørgaard Petersen, i studiet for at hjælpe os med at finde svar på.

🗓️
OBS: Vær med til denne digitale salon, tirsdag den 12. april kl 20.00 som Cybernauterne afholder sammen med to af podcastens gæster. Det bliver livestreamet på Talk Town's Facebook event.

Sammen vil vi forsøge at afkode debatten om transkønnede atleter og se på hvordan både “kønskritiske” feminister og konservative meningsdannere har en særdeles aktiv rolle at spille i at piske en stemning op omkring “fairness i sport”

Lyt til afsnittet her, eller der hvor du ellers hører podcasts.

⚠️
Indholdsadvarsel:
Serien berører transfobi, misogyni, homofobi og racisme, og der bliver læst eksempler på stærkt transfobiske kommentarer op.

I serien Kønskrigerne undersøger vi den “kønskritiske” bevægelse, deres historik, dagsordener og metoder, og forklare den anti-trans dagsordenen, den er en del af.

Podcastserie om Kønskrigerne
Hvad sker der når feminister lægger transpersoner for had og det bliver grebet af den yderste højrefløj, kristne abortmodstandere, reaktionære kulturkrigere og sensationshungrende mainstreammedier? Det undersøger Cybernauterne i vores nye podcastserie Kønskrigerne.

Vi giver i podcasten især mikrofonen til dem, der rammes direkte af denne anti-trans retorik, og som ofte overses eller ekskluderes i “debatten”, selvom det er deres liv, sikkerhed og rettigheder der er til diskussion.

Læs mere om baggrunden for podcastserien her:

Kønskrigerne: Fra smal mærkesag til mainstream kulturkamp
Hvad sker der når feminister lægger transpersoner for had og det bliver grebet af den yderste højrefløj, kristne abortmodstandere, reaktionære kulturkrigere og sensationshungrende mainstreammedier? Det undersøger Cybernauterne i vores nye podcastserie Kønskrigerne.

Gæster

Nadia Jacobsen er Volleyball træner hos Pan Idræt og aktiv i flere danske foreninger der arbejder med transkønnedes rettigheder. Derudover er hun en aktiv debattør i diskussionen om transkønende atleter. Følg hende på Twitter @NadiaJacobsen3.

Trine Nørgaard Petersen er vært på podcasten De Glemte Atleter, der handler om de mange kvindelige sportsudøvere som vi sjældent hører om. Lyt til de De Glemte Atleter der hvor du hører podcasts og følg dem på Instagram.

Karleigh Chardonnay Webb er en amerikansk sportsjournalist der arbejder for LGBT+ mediet Outsports og driver podcasten Trans Sporter Room. Derudover er hun aktiv i den nationale hjælpelinje for transpersoner, Trans Lifeline. Følg hendes arbejde på Twitter @ChardonnayM eller via Outsports Youtube Kanal.

Læs den danske oversættelse af Karleighs artikel om “Transfobens drejebog” her:

Transfobens Drejebog
Transkønnedes deltagelse i sport er blevet et varmt emne de seneste par år, på alle niveauer fra ungdomssport til de olympiske lege. Og det har resulteret i en modreaktion fra mange grupper og individer, der er støttet af anti-LGBT kræfter.

Produktion

Lyddesign: Sara Nielsen. Se hendes arbejde her.
Tilrettelæggelse og produktion: Maia Kahlke Lorentzen
Stemmelægning: Niklas, Anders, Joachim Selliken, Hanan, Lisa Ludvigsen og Kirsten Marie.


Du kan støtte følgende initiativer for og af transpersoner i både Danmark og udlandet:


Kilder og referencer

“Critics accuse trans swimming star Lia Thomas of having an unfair advantage. The data tells a different story“, Io Dodds, The independent, 2. april 2022.

“Trans Girls Belong on girls sports teams”, Jack Turban, Scientific American, 16. marts 2021.

“Cracking the code of bias against transgender athletes”, Karleigh Webb, Outsports, 3. december 2019.

“Effect of gender affirming hormones on athletic performance in transwomen and transmen: implications for sporting organisations and legislators”, Timothy A Robert, Joshua Smalley, Dale Ahrendt, British Journal of Sports Medicine volume 55-11, 2020.

“Ny forskning viser 'markante tal': Transkvinder bevarer fysisk fordel i sport”, Michael Sten Jensen, dr.dk 8. december 2020

“Gender verification of female athletes”, Louis J. Elsas,  Arne Ljungqvist, Malcolm A. Ferguson-Smith, Joe Leigh Simpson, Myron Genel, Alison S. Carlson, Elizabeth Ferris, Albert de la Chapelle og Anke A. Ehrhardt, phD9, Gender in Medicine, vol. 2, no 4, 2000.

“Caster Semenya says testosterone case against IAAF has 'destroyed' her 'mentally and physically'”, BBC, 1. juli 2019.

“Transkønnet svømmer skaber røre i USA: Smadrer alle rekorder”, Frederik Gernigon, BT, 9. december 2021.

“20-årige Chelsea trækker atletikforbund i retten: 'Jeg skal ikke konkurrere mod mænd, der skifter køn'” og underrubrikken”, Lillian Gjerulf Kretz, dr.dk, 3. august 2021.

“Christian Right tips to fight transgender rights: separate the T from the LGB”, Southern Poverty Law center,23 oktober2017.

“Udfordringer & barrierer blandt LGBTI+ personer i idrætsforeninger”, rapport af Analyse & Tal for Kulturministeriet, 2020.

“Inklusion af forskellige kønsidentiteter i idræt”, rapport, Dansk Idrætsforbund, 2022.

“DIFs nye anbefalinger: Transkønnede atleter har en unfair fordel i elitesport“, Philip Selmann, dr.dk, 7. januar 2022.

“DIF går mod olympisk bevægelse: Transkønnede kvinder skal ikke deltage på lige fod”, Rasmus Vestergaard Hansen, BT, 8. januar 2022.

“Alliance Defending Freedom”, information fra Souther Poverty Law Center.

“USA Today op-ed attacking trans athletes is based on lies and slurs”, Karleigh Webb, Outsports, 25. maj 2021.

Lydklip

Facebookvideo fra DR nyheder, 13. august 2021, tekst: “Jeg var længe den hurtigste i min aldersgruppe, indtil transkønnede atleter fik adgang til at konkurrere mod os piger”, siger 20-årige Chelsea Mitchell, der nu trækker atletikforbundet i retten.