Kønskrigerne #1: Feminister der hader transkvinder

Hvad sker der når feminister lægger transpersoner for had og det bliver grebet af den yderste højrefløj, kristne abortmodstandere, reaktionære kulturkrigere og sensationshungrende mainstreammedier? Det undersøger Cybernauterne i vores nye podcastserie Kønskrigerne.

Kønskrigerne #1: Feminister der hader transkvinder

I serien Kønskrigerne undersøger vi den “kønskritiske” bevægelse, deres historik, dagsordener og metoder, og forklare den anti-trans dagsordenen, den er en del af.

Podcastserie om Kønskrigerne
Hvad sker der når feminister lægger transpersoner for had og det bliver grebet af den yderste højrefløj, kristne abortmodstandere, reaktionære kulturkrigere og sensationshungrende mainstreammedier? Det undersøger Cybernauterne i vores nye podcastserie Kønskrigerne.

Første episode handler om de historiske rødder for den transekskluderende radikalfeministiske bevægelses rødder. Vi ser på hvordan hvordan bevægelsen har transformeret sig fra en relativt smal feministisk gruppering og mærkesag, til en mainstream politisk enkeltsagsbevægelse der samler både TERFs, det religiøse højre, den yderste højrefløj, og internettets kultur-krigere i et hidtil uset angreb på transkønnedes rettigheder, der har alvorlige konsekvenser over hele verden, og herhjemme i Danmark.

Derudover kommer vi i første afsnit til at forklare nogle centrale begreber om køn, om biologi er så simpelt som vi tror og om det kan passe, at der kun er to køn.

⚠️
Indholdsadvarsel:
Serien berører transfobi, misogyni, homofobi og racisme, og der bliver læst eksempler på stærkt transfobiske kommentarer op.

Gæster

Laura Mølgaard Tams, programmør og ekspert i representation i transkønnede i film og kultur. Se mere om Lauras arbejde og støt på killjoy.dk.

Emily Gorcenski, dataingeniør og antifascistisk researcher. Følg hende på Twitter @EmilyGorcenski eller hendes hjemmeside. Emily gæstede også København til pride 2021 og gav talken "The New White Supremacy in Europe and the US" som kan høres her.

Katy Montgomerie, musiker, aktivist bosat i England, hvorfra hun driver Youtube serien TERF Wars, der dækker den kønskritiske bevægelse særligt i England. Følg hende på Twitter på @KatyMontgomerie, på Medium eller abonner på hendes Youtube kanal.

Frederikke Kjerulff Madsen, læge og seksualunderviser med speciale i køn.

Produktion

Lyddesign: Sara Nielsen. Se hendes arbejde her.
Tilrettelæggelse og produktion: Maia Kahlke Lorentzen
Stemmelægning: Maria B og Telli Karacan


Du kan støtte følgende initiativer for og af transpersoner i både Danmark og udlandet:


Kilder og referencer

"TERF hate and Sandy Stone" af Christian Williams i Trans Advocate.

“Mapping the Margins: Intersectionality, Identity Politics, and Violence against Women of Color”, Kimberlé Crenshaw, Stanford Law Review, Vol. 43, No. 6 (Jul., 1991)

“Whipping Girl - - A Transsexual Woman on Sexism and the Scapegoating of Femininity” af Julia Serrano, Seal Press, 2016

“Excluded: Making Feminist and Queer Movements More Inclusive”, Julia Serano, Avalon Publishing Group, 2013

“The Trouble with White Women - a counterhistory of Feminism”, Kyla Schuler, Bold Type Books, 2021

Mitchfest kontroversen på Advocate.com

The Transsexual Empire, Janice Raymond, 1979, Beacon Press

Lydklip