Så du har set Adolescence...

Netflix serien har taget verden med Storm, men også skabt ængstelighed hos forældre omkring hvad deres børn laver online. Vi guider til manosfærens digitale univers og sunde samtaler med børn og unge om det.

Så du har set Adolescence...

Den britiske serie Adolescence har taget verden med storm. 66 millioner mennesker har streamet den i løbet af den første to uger.

I England har fortællingen om den unge mand, der radikaliseres til kvindehad online i den såkaldte manosfære, fået premierminister Kier Starmer til at gå ud og varsle politiske initiativer.

I Cybernauterne har vi monitoreret og formidlet om manosfærens digitale rum i flere år, og vi er glade for, at Adolescence sætter de her alvorlige emner på dagsordenen. Også her i Danmark har medierne fokuseret på serien, vi har f.eks været i God Aften Danmark og P1 og fortælle om de online fænomener, der ligget til grund for serien.

Vi vil dog også på det kraftigste fraråde, at man baserer politiske initiativer på fiktion – eller at man, på baggrund af en tv-serie, udleder at alle unge mænd i 13- årsalderen er i risikozonen for voldelig radikalisering gennem internettet. Udgangspunktet for den vigtige samtale med unge om deres møde med kvindefjendske og voldsparate online ideologier skal helst ikke foregå i affekt, og det kommer vi tit når vi ser stærkt produceret fiktion, som Adolescence er.

Vi har derfor samlet en lille pakke af ressourcer om manosfæren. De omhandler særligt hvad manosfæren er for en størrelse, og hvordan man taler med unge af alle køn om de ideer, den skubber ind i deres sociale medie feeds.

Hvad er manosfæren?

Manosfæren er den dansk oversættelse af det engelske ’manosphere’, og er en løs betegnelse for digitale rum og fora, der fokuserer på mænd og maskulinitet og er i opposition til feminisme.

Manosfæren har mange forskellige grupperinger, herunder manderetsaktivister, Men Going Their Own Way, scorekunstnere, manfluencere og incels (ufrivilligt cølibate). De har alle forskellige udgangspunkter og dagsordener, men er enige om særligt én ting: Ligestillingen er gået for vidt, og kvinders rettigheder har bragt mænd i krise.

Vi har skrevet en introduktion til manosfæren og dens forskellige grupper på vores blog:

Hvad er MRAs, MGTOWs, Incels, PUAs? Guide til manosfærens arter
Manosfæren er en løs betegnelse for de digitale rum hvor mænd mødes og diskuterer køn og maskulinitet - og organiserer sig imod det, de opfatter som den største trussel imod maskulinitet: feminismen!

Lyt til manosfæren

Cybernauterne udgiver podcastserien Manosfæren, hvor vi dykker ned i tendenser, personer og historier.

Du kan for eksempel høre om, hvad det betyder at “tage den røde pille” og om algoritmisk radikalisering af unge mænd. Derudover har vi to hele specialafsnit, hvor vi gennemgår manfluenceren Andrew Tates historie.

Manosfæren #6: Andrew Tates storhed og fald
I denne dobbeltepisode af vores podcastserie om manosfæren, dykker vi dybt ned i fænomenet Andrew Tate. Lyt hvor du hører podcasts!
Manosfæren 9: Manfluencere
Hvor hurtigt møder unge misogynt indhold når de opretter en profil på TikTok eller YouTube? Og hvem er de “manfluencere” der producerer det? Lyt til seneste afsnit af Manosfæren og find ud af det
Manosfæren #4: Den røde pille
Vil du have den røde eller den blå pille? I denne episode af manosfæren skal vi se på hvordan en ikonisk scene fra filmen The Matrix fra 1999 er blevet til en metafor for politisk vækkelse i både manosfæren, på den yderste højrefløj, hos konspirationsteoretikere og selv blandt kryptovalutaentusiaster. Der

Er manosfæren farlig?

Der er en tendens til at fokusere på manosfæren, når der er sket noget ekstremt, for eksempel når en selvudnævnt incel (ufrivillig cølibat) begår et drab, som man ser i Adolescence, og som også er sket i virkeligheden, hvilket vi har skrevet om her:

Incels, Røde piller og mænd der hader kvinder
Incel betyder ‘ufrivillig cølibat’ og er en betegnelse nogle grupper af mænd bruger der er frustrerede over ikke at kunne få sex bruger om sig selv. Flere Incels har begået voldelige terrorhandlinger som resultat af deres ideologi og radikaliserende online fællesskaber.

Men manosfæren er ikke kun incels. Der er også grupper, der arbejder meget mere politisk med f.eks. at rulle ligestilling tilbage eller at ændre holdninger blandt unge mænd.

Lyt til vores interview “mere end incels” med professor Debbie Ging, hvor vi gennemgår de forskellige grupper i manosfæren og deres strategier:

Manosfæren #3: Mere end incels
I tredje afsnit af Manosfæren taler vi med professor Debbie Ging fra Dublin City University, der har forsket i manosfæren og antifeministiske bevægelser i 20 år. Hun fortæller om fire forskellige af manosfærens kernegrupper, nemlig scorekunstnerne, incels, MGTOWs og NoFappers. Hvad samler dem og hvor er de uenige? Og giver

Udover at unge danskere ser internationalt indhold fra manosfæren – f.eks. britiske Andrew Tate – så er der er også en dansksproget manosfære. Den består særligt af den gruppe man kalder manderetsaktivister, der særligt er kendetegnet ved at modarbejde klassiske feministiske mærkesager. Men der er også unge manfluencere der forsøger at efterligne Andrew Tate.

Vi har skrevet en introduktion til den danske manosfære her

Manosfæren i Danmark: Manderetsaktivisterne går mainstream
Hvordan den danske manosfære har udviklet sig fra et obskurt internetfænomen med et par få hundrede mænd der bloggede om sure feminister i midt- 00’erne til en organiseret bevægelse med manderetsaktivister på stemmesedlen i 2022.

Hvad er det, der tiltrækker mænd til de her online fora?

I vores rapport “Under indflydelse” kortlagde vi hvilke fællesskaber, der har ekstreme holdninger til køn og ligestilling i Danmark – og hvordan særligt unge mænd påvirkes af dem.

Find rapporten her:

Under indflydelse: Ny rapport om ekstreme digitale fællesskaber
Rapporten ‘Under Indflydelse’ handler om digitale meningsfællesskaber, der dyrker reaktionære eller chauvinistiske forestillinger om køn.

Og lyt til et interview med en ung dansker der har været nede i et højreradikalt kaninhul, og hvad der fik ham ud igen.

Du kan også høre et interview med en dansk manderetsaktivist i vores allerførste afsnit af manosfæren.

Begge podcasts ligger på Spotify, Apple og andre store podcast apps.

Hvad lærer unge om maskulinitet på nettet?

Unge bruger i høj grad internettet til at skabe relationer og afsøge deres identitet. Men den fortælling, unge drenge møder via internettet, er ofte at maskulinitet handler om dominans og hierarkier. Læs hele vores artikel udgivet i bladet Dansknoter her

Hvad lærer unge om maskulinitet på internettet?
Unge bruger i høj grad internettet til at skabe relationer og afsøge deres identitet. Men den fortælling unge drenge møder via internettet er ofte at maskulinitet handler om dominans og hierarkier.

Hvordan taler jeg med unge mænd om manosfæren, incels, kvindehad og lignende

Der er ikke én rigtig måde at gøre det på, men det vigtigste udgangspunkt er at møde dem i øjenhøjde, udvise nysgerrighed og respekt samtidig med, at du står fast på din egen kritiske tilgang til det, de siger.

Lyt til erfaringerne fra lærer Jesper Hazelton der har oplevet at tale med flere unge folkeskoleelever om manosfæreinfluencere og incelkultur, og deler tips til hvad der virker og ikke virker.

Find “har du talt med dit barn om influencere i dag” i din podcastapp

Ny podcastserie: Har du talt med dit barn om internettet i dag
Cybernauternes nye podcast guider til hvordan man taler med børn og unge om internettet

Cybernauterne tager tit ud på uddannelsessteder og holder foredrag og workshops om emnet. Se vores kursuskatalog her.

Undervisning om køn og maskulinitet

I England har Netflix tilbudt at alle skoleklasser kan streame serien. Vi vil dog ikke tilråde at man bare viser en meget dramatisk serie om en temmelig ekstremt fiktiv historie, og forventer at det starter en sund samtale med unge om de ideer.

I stedet har vi udviklet et format, til hvordan man kan starte nogle sunde samtaler med plads til refleksion om de her emner, som vi netop nu afprøver.

Du kan også skrive dig op til vores webinarer 26. maj og 3. juni, og få sparring og viden, hvis du arbejder med unge i f.eks. en skole, klub, boligsocial indsats eller lignende.

Hent materiale og tilmeld dig her:

Gratis webinar og undervisningsmateriale om køn og ligestilling i klasseværelset
Kom til gratis webinar om at inkludere køn, ligestilling og online influencere i undervisningen af unge i udskolingen.

Følg med

Skriv dig op til vores nyhedsbrev. Vi er i gang med at kortlægge den danske manosfære og at udvikle mere undervisningsmateriale. Derudover udgiver vi løbende podcasts, videoer og artikler om emnet.

Hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev, får du opdateringer om arbejdet direkte i din indbakke.

Du kan også støtte arbejdet på Patreon, hvor vi løbende udgiver særlige nyheder og opdateringer.