Onkel Reje, Satanic Panic og pædofile konspirationer

Onkel Reje, Satanic Panic og pædofile konspirationer

Da Mads Geertsen, manden bag den elskede børnekarakter Onkel Reje, nyligt sygemeldte sig efter en koordineret hetz fra det konspirationsteoretiske miljø, fik det mange til at undre sig på sociale medier. For hvor kom de pludselige anklager om grooming, pædofili og satanisme fra? Og så i en mængde, der var nok til at presse en offentlig person til sygemelding?

Sandheden er, at alt dette er fast inventar i konspirationsbevægelsen. Og hvor det måske kan chokere den gennemsnitlige læser, at disse mennesker findes, er det ikke noget nyt. Til gengæld er det bekymrende, at de nu er organiserede og radikaliserede nok til at gå i frontalt angreb på etablerede kulturpersoner. Derfor er det også vigtigt, at vi ved, hvad de trækker på.

Radikale konspirationsteoretikere i dagens Danmark er primært inspireret af den amerikanske QAnon-bevægelse. Dette er en ultrakonservativ og antisemitisk superkonspiration, der har sit grundlag i langt ældre teorier om en hemmelig, globalistisk skyggestat, drevet af jøder og satanister, der ofrer børn, ønsker at normalisere pædofili og generelt indføre et globalt, kommunistisk diktatur. Frygten for satanisme og pædofili er en sand klassiker indenfor konspirationsbevægelsen, der trækker sine tråde helt tilbage til middelalderens antisemitisme, men særligt fødtes ud af kristne fundamentalistiske bevægelser i USA fra 1800-tallet og frem.

På den amerikanske yderste højrefløj trak man på puritanismens frygt for moralsk regression og satanisme, og kombinerede den med højrelibertær antistats-retorik i en eksplosiv cocktail, som skulle skabe meget af den moderne konspirationsbevægelse. Ældre teorier om det ’’antikristelige’’ Illuminati og forfalskede dokumenter som Zions Vises Protokoller blev brugt som fundament til at argumentere for en hemmelig, global agenda mod kristendom og personlig frihed, som snart sagt alle verdens mest magtfulde mennesker var del af. Vil man vide mere om konspirationskulturens fundament, kan man læse vores blogindlæg om emnet her:

New World Order, Illuminati og alle konspirationsteoriers bedstefar
Når det kommer til konspirationsteoriernes verden, kan det være enormt svært at holde tungen lige i munden. For hvor kommer de fra? Er de højreorienterede, venstreorienterede eller bare vanvittige? Og er der egentlig noget om snakken? Konspirationsteorierne har en lang og mudret historie, og denne h…


Med QAnon fik disse konspirationsteorier nyt liv som en organiseret massebevægelse, og både i USA og herhjemme formåede corona-pandemien at radikalisere hundredtusindvis af mennesker ind i konspirationsbevægelsen. Men nu, hvor Trump ikke længere er præsident og pandemien ses som overstået, står en masse mennesker tilbage uden en sag. Og som det ofte er sket før med konspiratoriske massebevægelser, ser man størstedelen af dem falde fra, mens en hård kerne bliver yderligere radikaliseret.

Facebook opslag der insinuerer at Onkel Reje er pædofil.

Derfor ser vi nu en ny bevægelse af fundamentalistisk kristendom og New Age-inspirerede vaccinebenægtere og konspirationsinfluencere, der retter deres harme mod børneentertainere og LGBT-bevægelsen. Med inspiration fra QAnon er deres fokus nærmest altid at ’’beskytte børnene’’; for hvad er ondere end pædofili? Ligesom under corona er de ledt af enkelte, radikaliserede personligheder, der bruger dog whistles og afvæbnende sprog til at lede mindre ’’oplyste’’ medløbere ind i den konspiratoriske tankegang. Disse får deres information fra internationale profiler på Twitter, Youtube, Telegram, TruthSocial, etc.

En af konspirationsteoretikerne bag angrebene imod Onkel Reje.

Den religiøse og antisemitiske vinkel kan særligt være svær at sluge for den almene dansker; det virker syret og umoderne, at New Age-hippier skulle springe ud som nypuritanister, eller at ultrakonservativ kristendom og jødehad skulle have nogen indflydelse i dansk debat. Men følger man konspirationskulturens historie, er dette heller ikke overraskende. Sammenblandingen af højreradikal, kristen konspiracisme og New Age-bevægelser begyndte i USA allerede i 70’erne, tog for alvor fart i 90’erne og blev stadfæstet under corona-pandemien. Forklaringen ligger i enkelte berømte konspirationsforfattere som Jim Keith og David Icke, UFO-bevægelsen og generel fremmedgørelse og opgivelse i New Age-miljøet.

Det vigtige at huske på er, at de konspiratoriske idéer i Danmark importeres stort set en-til-en fra USA, hvor miljøerne ser meget anderledes ud. Derfor ser vi nu opbyggelsen af en ny, radikaliseret fløj af danske konspiracister. Det er essentielt at kunne genkende deres retorik, særligt når den kommer fra politikere, og lige så vigtigt at journalister går ekstremt kritisk til deres baggrund og tankegang. For de er kommet for at blive.


🗓️ Vil du lære mere om QAnon, New World Order, og konspirationskultur?
Tag med til Radikal Salon #3 med Harald Toksværd, onsdag d. 24. maj i Kulturhuset Islands Brygge. Læs mere her:

QAnon, Corona og den moderne konspiration: Radikal Salon med Harald Toksværd #3
Hvem og hvad er QAnon, og hvordan er en anonym person på internettet blevet til verdens mest magtfulde konspirationsguru? Ser vi med Covid fødslen af en helt ny bevægelse, eller er det gammel vin på nye flasker?

Et par eksempler på hvad folk i miljøet skriver om Onkel Reje:

Konspirationsteoretiker der kontakter Mads Geertsen på Facebook og inviterer til "debat".
En konspirationsteoretiker der påpeger at moderselskabet bag optikerkæden Louis Nielsen er medlem af World Economic Forum og derfor har interesse i at forsvare pædofile og satanister.
Kommentar på Facebook der beskylder Onkel Reje for at være en del af frimurer-ordenen.