Falsk nyhed om ‘national rape day’ cirkulerer på TikTok

Falsk nyhed om ‘national rape day’ cirkulerer på TikTok

I den seneste uge har der floreret TikTok videoer og Instagram-posts, der advarer kvinder om at passe på sig selv den 24. april eller endda opfordrer til at blive hjemme, fordi en gruppe mænd har delt videoer med om at denne dag skal være "National Rape Day". Der er bare det problem, at det ikke lader til at være sandt.

Advarslerne på TikTok og Instagram er startet efter der, efter sigende, skulle være seks mænd, der har uploadet TikToks hvor de opfordrer folk til at deltage i "National Rape Day" - en opdigtet helligdag, hvor det i 24 timer er lovligt at voldtage andre mennesker - og at disse videoer desuden gik i detaljer om hvordan man kan voldtage andre.

Som flere amerikanske medier påpeger, at der er en uvished om hvorvidt videoerne, der opfordrer til voldtægter overhovedet findes. Her skriver Newsweek at TikTok ikke har kunne finde nogle beviser og USA Today skriver i deres fakta-check af påstandene, at de ikke er dokumenterede.

Den virale TikTok trend (hashtagget #april24 har mere end 31.1 millioner views), der har skabt mindre overskrifter uden for TikTok og har spredt sig til andre sociale medier, er altså ikke baseret på nogen form for dokumentation og ingen af de TikTok’ere der har postet om #april24 har vedlagt de oprindelige videoer som dokumentation. De omtaler bare, at de skulle findes.

Er der trolls på spil?
Der er flere ting der tyder på, at #april24 er en trolling aktion i form af en såkaldt internethoax. Altså et stykke bevidst disinformation, designet til at få folk til at tage det alvorligt og sprede det.

På Urban Dictionary, hvor man kan slå udtryk og ordforklaringer skabt af andre brugere op, findes der flere definitioner af “National Rape Day”. Historikken på siden understøtter den virale trend, der startede i begyndelsen af April. I april måned er der langt mere end 20 nye definitioner omkring “National Rape Day”, hvor størstedelen er forsøg på at sprede information om at det er trolls, der står bag denne meget dårlige 'joke'.

Screenshot fra Urban Dictionary. Her forklarer brugeren hvorfor valget er faldet på den 24 april som 'national rape day', og hvorfor man prøver at lægge internethoaxen i april, som er Sexual Awareness Month i USA.

Ser man længere tilbage på historikken på Urban Dictionary, kan man se at der både i 2018 og 2019 også er nogen, der har forsøgt at gøre bestemte datoer til ‘National Rape Day’. Her stemmer det tidligste indlæg, der tydeligvis ikke er sandt, helt overens med de rygter der lige nu florerer på TikTok, og understreger at der med stor sandsynlighed er tale om trolderi.

Screenshots fra Urban Dictionary

Falske nyheder og misinformation
Det er en flittigt anvendt troldetaktik at skabe falske nyheder, der er designet til at få folk til at gå i panik og sprede fupnummeret. Falske nyheder om f.eks. seksuel vold, pædofili og overgreb er effektive, fordi de får mange til at reagere og måske sænke de kritiske parader.

En lignende panik spredte sig tilbage i 2019 om den såkaldte "Momo challenge". Historien var at børn blev udfordret til at gøre skade på sig selv af en uhyggelig dukke ved navn Momo, og at YouTube og chatprogrammer flød over med videoer af Momo. Men som mediet VOX skriver i dette indlæg viste Momo sig at være et internetfupnummer der gik viralt, fordi bekymrede forældre og massemedier kastede sig over historien uden kritiske briller på. Der var ikke noget indhold, der promoverede den såkaldte "Momo challenge". Der var kun metasamtalen om Momo.

Der er flere faktorer der bidrager til, at et fupnummer som Momo eller "National Rape Day" spreder sig så hurtigt. Et af de helt store er, at folk ikke dobbeltchecker ting de ser, på et medie som TikTok. Eller på sociale medier i det hele taget. Hvis en bruger man stoler på og godt kan lide fortæller én at nogle bestemte videoer eksisterer, er det for manges vedkommende lige så godt som hvis man har set dem.

En anden faktor, der bidrager til udbredelsen af falske nyheder, er når de opnår viralitet. Selv TikTok konti med lavt følgertal får tusindvis af views på videoer når de tagger #april24. Derfor giver det mening at ‘hoppe med’ på bølgen, hvis man er content creator, der leder efter nye følgere og indhold med dagsrelevans. En "National Rape Day" er for langt de flestes vedkommende desuden så åbenlyst forargeligt, at det ikke er risikabelt at lave kritisk indhold om. Reaktionerne imod de påståede seks videoer har for længst fået deres eget liv. For eksempel er der mange mandlige TikTok brugere der poserer med skudsikre veste og våben og høster likes på at kalde 24 april ting som "International protect Women Day" og opfordre andre mænd til at gå på gaden og beskytte kvinder.

Antifeministisk trolling

Det er en klassisk genre indenfor antifeministisk trolling at opfinde begivenheder eller kampagner, der promoverer vold eller seksuelle overfald. Det ‘sjove’ består i at folk hopper på éns historie, og skriver vrede statusopdateringer om det, eller at det måske ligefrem kommer i medierne. Denne type trolls kaldes også edgelords - altså en der går til kanten, eller over stregen i sin humor, gør grin med ting der almindeligvis anses som upassende OG synes det er sjovt at gøre andre mennesker kede af det. At "trigge" feminister er et mål i sig selv for antifeministiske trolls. Desuden kan man kapre den feministiske dagsorden ved at få dem til at spilde tid på ikke-eksisterende problemer eller skabe splid og splittelse ved f.eks. at opfinde falske trends og hashtags.

Denne slags fupnumre ses også i Danmark. Et eksempel kan findes fra dengang, det var populært at lave falske Facebook-begivenheder. Her havde en gruppe teenagedrenge lavet begivenheden "Lær at styr din dame", som opfordrede folk til at huske bat, træ og knojern, og at der ville være "lånedamer" til rådighed.

Screenshots fra Facebookeventet Lær at styre din dame

Det er tydeligt at mange af deltagerne i det falske event er "med på joken". Det samme gjaldt kritikerne, der godt forstod at der ikke var tale om en virkelig begivenhed, men en joke. Derfor fik event-arrangørerne alligevel kritik for at lave sjov med det alvorlige emne som vold mod kvinder er.

Voldtægt som våben
Der *findes* ekstreme grupper, der advokerer for voldtægt og seksuelle overgreb som en del af deres kamp. Det gælder blandt andet den nynazistiske organisation Atomwaffen Division, og den engelske afdeling Sonnenkrieg Division, der er inspireret af den sataniske bevægelse Order of Nine Angles. Læs blandt andet om Telegramgruppen Rapewaffen via den engelske organisation Hope not Hate. Som man kan læse i artiklen, bruges voldtægt ofte i en figurativ betydning, da grupperne samtidig advokerer for at dræbe voldtægtsforbrydere.

I briefingen "A Safe Space to hate" om ekstremisme på Telegram fra juni 2020 påpeger tænketanken Institute for Strategic Dialogue også, at opfordringer til voldtægt og seksualiseret vold mod politiske modstandere er udbredt i højreekstremistiske Telegram grupper.

Meme fra fra april 2021 fra en af rapewaffen Telegramgrupperne. Meget af indholdet der omtales i ISDs rapport er blevet taget ned af Telegram, som er begyndt at være mere proaktive til at deplatforme ekstremistisk og voldeligt indhold, på linje med andre platforme, men kritikere mener stadig at de ikke er proaktive nok.
Certain channels are openly supportive of gendered violence, including rape and rape threats as a tactic of psychological warfare. This includes general calls to use rape as a weapon and the discussion of targeted rapes against political opponents. Calls for rape are explicitly justified in strategic terms. In one text shared via a post on Telegram, rape is described as “an extremely effective tool against our many foes, as its general use as a threat or direct usage against an individual greatly reduces enemy morale, and strikes a nameless fear in their hearts.
Fra 'A safe space to hate', Institute for Strategic Dialogue, 2020

Om Telegramgruppernes opfordringer reelt har resulteret resulterer i politisk motiverede overgreb på disse gruppers modstandere er dog ikke dokumenteret. Vi har dog haft en sag i Danmark med en aktiv nazist, der blev dømt for groft voldtægtsforsøg. Under retssagen kom det frem, at han havde en liste over 17 mennesker, som han planlagde at voldtage og dræbe, heriblandt politidirektøren hos Nordjyllands politi.

Der er altså masser virkelige eksempler på opfordringer til voldtægt og seksuel vold som man kan tage fat i. Den seneste TikTok trend er bare ikke én af dem.