Cybernormer 18: Ashton Kutchers fornemmelse for overvågning.

I dette afsnit af Cybernormer har vi besøg af Sine Plambech og Aphiyna Jatuparissakul fra The Red Van til en snak om overvågning, tvivlsomme anti-trafficking NGO'er, Ashton Kutcher og filmen Taken.

Cybernormer 18: Ashton Kutchers fornemmelse for overvågning.

Skuespilleren Ashton Kutcher har lidt af en imagekrise efter at brevene hvor han støttede sin voldtægtsdømte ven og kollega fra sitcom serien That 70’s show, Danny Masterson, kom frem i offentligheden.

Selv ikke en trist undskyldningsvideo på Instagram sammen med konen Mila Kunis fra det mest spartanske rum i deres hollywood palæ kunne få kritikken til at stilne af.

Kort tid efter tog Ashton Kutcher konsekvensen af kritikken og trådte af som formand for bestyrelsen for organisationen Thorn, som han selv har været med til at starte. Thorn arbejder med at bekæmpe trafficking af og overgreb på mindreårige, og Kutcher kommenterede selv at “"I cannot allow my error in judgment to distract from our efforts and the children we serve."

Men hvad Thorn egentlig for en organisation? Hvordan fungerer techværktøjet Spotlight, som de stiller til rådighed for politiet i USA? Hvorfor er de flere gange blevet fanget i at komme med stærkt tvivlsomme tal om både problemet og deres egen indsats? Hvorfor bruger de millioner på lobbyindsatser for at få gennemført det kontroversielle “chatcontrol” lovforslag i EU? Og hvad ved vi om hvilke indsatser der reelt hjælper ofre for trafficking?

Dette afsnit af Cybernormer har vi besøg af Sine Plambech og Aphinya Jattuparisakul til en snak om hvordan overvågning, kontrol og privatlivsinvasion via teknologi bliver retfærdiggjort så længe man kan sige man bekæmper trafficking eller børnemisbrug. Vi skal kigge på hvordan Hollywoods ideer om trafficking og hvide frelsere påvirker vores måder at se et globalt problem på. Og får vi også besøg af Karen Melchior, der fortæller os om hvordan Hollywood også har sine fingre i et EU lovforslag, der hvis det bliver gennemført kommer til helt grundlæggende at ændre internettet og vores privatliv.

⚠Indholdsadvarsel: Vi omtaler trafficking, voldtægt, børnemisbrug og seksuelle overgreb i afsnittet.

Lyt her eller find Cybernormer #18: Ashton Kutchers fornemmelse for overvågning der hvor du ellers hører podcasts.

Gæster:

  • Sine Plambech, forsker ved DIIS og forkvinde i organisationen The Red Van
  • Aphinya Jatuparisakul, daglig leder i The Red Van
  • Karen Melchior, medlem af Europaparlamentet

Links og kilder brugt i dette afsnit

Lydklip fra:

Ashton Kutcher i kongressen: https://www.cbsnews.com/video/ashton-kutcher-speaks-about-human-trafficking-on-capitol-hill/

Piers Morgan:  https://www.youtube.com/watch?v=90MKmjSXox8

Taken: https://www.youtube.com/watch?v=jZOywn1qArI

Ashton Kutchers undskyldningsvideo: https://www.instagram.com/p/Cw-6kG2PusA/

Podcast “How to fix the internet”: https://www.eff.org/deeplinks/2023/04/podcast-episode-safer-sex-work-makes-safer-internet