Cybernauternes kursuskatalog for 2022

Cybernauterne er et kooperativ der arbejder med cybersikkerhed, digital forståelse og research af teknologiske fænomener og internetkultur.

Cybernauternes kursuskatalog for 2022

Cybernauterne er et kooperativ der arbejder med cybersikkerhed, digital forståelse og research af teknologiske fænomener og internetkultur.

Vi er specialiseret i at formidle til folk, der ikke er it-nørder eller har specielle tekniske færdigheder. Fælles for os er en kærlighed til teknologi kombineret med en kritisk tilgang til den digitale udvikling. Vi deler gerne ud af vores ekspertise og tilbyder foredrag, undervisning og rådgivning om en bred palette af emner i den digitale verden.

Her kan du se hvilke foredrag og kurser du kan booke med os i år 2022.

Konspirationernes tidsalder

Undrer du dig over Vaccine-skeptikere, flat-earthers, QAnon og illuminati? Måske har du oplevet at folk du kender under corona-krisen er begyndt at dele nogle af de her ting på sociale medier? Konspirationsteorier og misinformation trives i den digitale tidsalder, og coronakrisens frygt og isolation har sat skub i denne udvikling. Til dette foredrag gennemgår vi hvorfor misinformation og konspirationsteorier er så lette at skabe og sprede på internettet, hvilke tendenser og tankesæt der er fremherskende lige nu,forskellen på farlige og harmløse konspirationsteorier, og vi giver nogle råd til hvordan kan håndtere den svære samtale hvad end det er på sociale medier, i klasseværelset eller i personlige relationer.

Algoritmernes magt

En ny type beslutningstagere har gjort et indtog i vores hverdag: Algoritmer,der gør alt fra at udvælge hvad vi skal se på Youtube, til algoritmer, der skal forudse alt fra omsorgssvigt af børn og socialt bedrageri, til kreditværdighed og forsikringsrisici. Vi ser på, hvad der sker, når algoritmerne træffer beslutningerne. Selvom de er bygget med gode intentioner, går det ikke altid som planlagt. Algoritmerne arver nemlig ofte de fordomme, der allerede findes i samfundet i forvejen. Og når afgørelserne først er truffet, kan det væresvært at klage over dem, da det kan være ugennemsigtigt hvis ikke umuligt at forklare, hvordan algoritmerne er nået frem til dem.

Trolde, shitstorms og digital chikane

Internettrolde er ikke nødvendigvis moralsk afsporede kældermennesker uden kontakt til det omgivende samfund. ‘Trolling’ på nettet er ikke længere et fænomen, der kun finder sted i subkulturer online, men har bredt sig tilde sociale medier vi bruger til dagligt. Men hvad er trolling? Vi kigger på troldeadfærd, der spænder fra fjol og satire, over sabotage og afsporing af debat online til chikane, stalking og trusler, samt giver gode råd til hvordan man bekæmper troldene, hvad end man er community manager, debattør, journalist eller almindelig bruger af sociale medier.

Radikalisering på sociale medier

Internettet forbinder mennesker og hjælper os med at danne nye og opret-holde gamle relationer. Samtidig er der opstået frirum på internettet, hvor dem med de mest ekstreme holdninger kan finde hinanden og ekstreme politiske grupper, som nynazister og Islamisk Stat, kan rekruttere nye følgere. Især unge mennesker er i dag udsatte på platforme som YouTube, Reddit og Twitter, hvor det ekstreme og grænseoverskridende indhold kun er få klik væk og kan føre ned i et dybt hul af anti-demokratisk propaganda. Med udgangspunkt i vores rapport Under Indflydelse fortæller vi om de sociale, kulturelle og teknologiske mekanismer der kan føre til radikalisering online.

Seize the memes of production

Memes er overalt online og alle elsker dem. Memes kan være sande,sjove, cringe, grove, politiske — men vigtigst af alt er at de er relaterbare.Til dette foredrag kigger vi nærmere på memets historie, anatomi og forskellige former for memes. Vi dykker ned i satirens verden og hvordan meme-kultur hænger sammen med systemkritik og politisk aktivisme, med henblik på at forstå hvordan noget så umiddelbart uskyldigt som billeder af katte med sjove tekster kan sætte reelle aftryk i den virkelige verden. Vi tilbyder også et workshop-format, hvor vi lærer deltagerne at producere deres egne memes.

Opgradér din cybersikkerhed

Vi organiserer og opbevarer stort set al vigtig information om os selv i en digital form: Vores økonomi, sundhedsdata, vores aftaler, samtaler medpartnere og venner ligger på de onlinetjenester vi bruger dagligt. Samtidig er professionelle hackere blevet gode til at udnytte vores manglende viden om IT-sikkerhed og vores usikre digitale adfærd, og det udgør en stor risiko for at miste information, blive narret økonomisk eller få lækket intime billeder eller data. Til dette foredrag eller workshop gennemgår vi de mest almindelige sikkerhedsbrister og viser deltagerne praktiske værktøjer til at passe bedre på deres data og personlige oplysninger.

Formater og priser

Vi tilbyder både workshops, foredrag  og heldagsseminarer i online og offline versioner.

Vi tilbyder også foredrag og workshops i andre emner som digitalt selvforsvar, forståelse af algoritmer, rejsesikkerhed, børn og unges brug af sociale medier, manosfæren, gaming, influencerkultur og meget andet. Vi målretter alt efter om deltagerne er ansatte i en organisation, er skoleelever, pensionister, nysgerrige eller har brug for praktiske værktøjer.

Kontakt os for at få et uforpligtende tilbud.