Podcasts om kønschauvenistiske influencere og fællesskaber

'Cybernormer: Under Indflydelse' er en serie af tre podcasts der dykker dybere ned i et digitalt landskab med maskuline fællesskaber og ekstreme budskaber.

Podcasts om kønschauvenistiske influencere og fællesskaber

I løbet af 2020 har vi undersøgt et fænomen på internettet, hvor en række influencere spreder reaktionære og ekstreme budskaber om køn og maskulinitet i modstand mod ligestilling. Vi ville forstå hvorfor især yngre mænd bliver tiltrukket af ekstreme digitale fællesskaber, og hvad det fortæller os om den digitale verden og tidsalder, vi befinder os i. Derfor indsamlede vi en enorm mængde data for at besvare det i form af rapporten Under Indflydelse i samarbejde med organisationen Daregender.

Download rapporten Under Indflydelse (pdf).

'Cybernormer: Under Indflydelse' er en serie af tre podcasts der dykker dybere ned i et digitalt landskab med maskuline fællesskaber og ekstreme budskaber.


I denne podcastserie dykker vi ned i nogle af de svar, som vi kom frem til gennem at skrive rapporten. Så lyt med, hvis du vil blive lidt klogere på, hvordan ekstreme miljøer bliver opbygget omkring køn og maskulinitet og hvilken digital virkelighed, deres budskaber lever i.

Podcastserien kan også hentes via iTunes og de fleste andre podcast apps.

Episode 1: Radikalisering på YouTube


I denne episode dykker Maia Kahlke Lorentzen og Aslak Ransby fra Cybernauterne ned i YouTube, verdens næststørste sociale medie og en platform hvor holdninger på kant med samfundets normer kan finde et stort publikum. YouTube er de seneste år blevet rekrutteringsgrund for særligt højreradikale influencere, der bruger platformen til at påvirke særligt unge mænd. Maia og Aslak snakker om nogle af de væsentligste dynamikker, vi har fundet frem til, blandt andet om, hvordan YouTube modererer indholdet på platformen og hvordan youtubere rekrutterer nye følgere.

Episode 2: Ned i kaninhullet


I denne episode kan du høre en personlig historie om en ung dansk mands rejse gennem flere år ned i det han selv betegner som et højreradikalt kaninhul. Han fortæller både om, hvordan han i sin søgen efter svar på eksistentielle spørgsmål blev præsenteret for mere og mere ekstreme idéer af YouTubes influencere og algoritmer og hvordan han kom ud af det igen. Vi har valgt at holde hans rigtige navn skjult af hensyn til hans privatliv.

Episode 3: Ekstremisme og køn


I denne episode har Maia Kahlke Lorentzen besøg af forskeren Maja Touzari Greenwood som forsker i køn og ekstremisme. Maia og Maja taler om hvad radikalisering og ekstreme fællesskaber egentlig betyder, hvorfor reaktionære narrativer om køn maskulinitet har så stærk en appel og hvordan både islamistiske og højreekstreme grupper bruger det i deres kommunikation og propaganda. Maja Touzari Greenwood er ph.d. og forsker i International Sikkerhed på Dansk Institut for Internationale Studier. Hun har over en årrække fulgt danske fremmedkrigere som er draget i krig i Mellemøsten, og har i den forbindelse beskæftiget sig med terrorisme, radikalisering og forebyggelse af ekstremisme.

Vi håber du har lyst til at lytte med, og del endelig.