Cybernormer #20: Antisemitisme på Facebook

Cybernormer #20: Antisemitisme på Facebook

I dette afsnit af Cybernormer har vi besøg af Nanna Ellen Amer fra Jødisk Informationscenter og Maj Baltzarsen fra analysebureauet analyse og tal. De skal fortælle os om den analyse af antisemitisme, altså had mod jøder, i danske facebookkommentarspor, som de netop har udgivet sammen.

Analysen har set på medier og politikeres kommentarspor på Facebook i perioden fra maj 2021 til maj 2023. Her er antisemitismen mere udbredt end man lige tror. Hver 10. kommentar der omhandler jøder er antisemitisk.

Men også når det handler emner der ikke umiddelbart har nogen relation til jøder, som krigen i Ukraine eller Covid-19, dukker der antisemitiske kommentarer op. Det skyldes at konspirationsteorier har en lang historie for at være viklet ind i fordomme mod og had til jøder. Og som vi kan se på denne undersøgelse, er det også et fænomen i Danmark.

Lyt med når vi folder antisemitismens historie i Europa ud og dykker ned i alt fra jokes og stereotyper i Facebookkommentarer, til konspirationsteorier om en hemmelig jødisk magtelite der trækker i trådene og hvad man som almindelig social mediebruger kan gøre, når man støder på hadtale i kommentarsporet.

Find Cybernormer på din favorit podcastapp, eller stream afsnittet her

Gæster:

  • Nanna Ellen Amer, Jødisk Informationscenter
  • Maj Baltzarsen, Analyse&Tal

Vært:

  • Maia Kahlke Lorentzen, Cybernauterne

Kilder og mere læsning: