Undgå Zoom-bombing: Sådan holder du sikre videomøder

Fire nemme forholdsregler, du kan bruge til at sikre dig, og forklaringen på, hvorfor du godt må bruge Zoom og andre videotjenester.

Undgå Zoom-bombing: Sådan holder du sikre videomøder

Under Corona-krisen arbejder mange af os hjemmefra og klarer møder og sociale sammenkomster over videotjenester som Zoom og Teams.

Men er de sikre? Der har været flere historier i pressen om ubudne gæster, der hacker sig ind på Zoom-møder. Blandt andet har højreradikale brugt angreb på Zoom-møder, såkaldt Zoom-bombing, som strategi. Herhjemme kom problemet til Danmark i sidste uge, da en stor dansk Ramadan-middag på Zoom afbrudt af højreradikale Generation Identitær, der viste anti-islamiske bannere, og anonyme deltagere, der delte børneporno.


Angrebene betyder, at mange arbejdspladser, organisationer, redaktioner med videre er gået bort fra at bruge Zoom.

Men er det rigtigt, at man ikke bør bruge tjenester som Zoom og Teams?

Vores svar er nej: Du kan sagtens fortsætte med at bruge disse tjenester, hvis du tager nogle helt simple forholdsregler til at sikre dine videomøder. Dem får du en guide til længere nede i dette blogindlæg.

Vi bliver tit spurgt, om der findes sikrere eller krypterede alternativer til Zoom og Teams. Der findes desværre ikke i øjeblikket en tjeneste til krypterede videokonferencer med flere deltagere.

Det største problem med Zoom og Teams er dog ikke sikkerhed, men privatliv: Når du bruger tjenesterne, deler du din data med firmaerne bag.

Det kan man have noget principielt imod. Og det kan være et problem, hvis du skal udveksle oplysninger af særlig følsom karakter, hvor du for eksempel vil undgå, at myndighederne kan kræve informationer udleveret fra den tjeneste, I har kommunikeret over. I sådan en situation er din eneste sikre løsning end-to-end-krypteret kommunikation, for eksempel med Signal. Her kan du sende beskeder til en hel gruppe eller videochatte med én kontakt ad gangen, men altså ikke holde en videokonference.

>> Læs mere om Signal i vores guide her

Men det er trods alt de færreste, der udveksler informationer af så følsom en karakter.

Til langt de fleste arbejdsmøder og sociale sammenkomster er det vigtigste, at du har en stabil forbindelse, som fungerer og er let at bruge, og som du kan sikre mod angreb udefra. Her er dit største problem ikke, at efterretningstjenesten kan opsnappe samtalen, men at uvedkommende bryder ind i samtalen udefra, ligesom deltagerne på Ramadan-middagen oplevede det.

Til det er Zoom eller Teams rigtig gode værktøjer. Du er ikke mere beskyttet mod angreb udefra ved at bruge mindre alternativer som eksempelvis Jitsi – tværtimod.

Du skal bare rette til i privatlivsindstillingerne på Zoom, så du sikrer mødet mod angreb.

Her er 4 nemme tiltag:

1. Lad være med at dele links til dit digitale arrangement offentligt. Bed i stedet folk tilmelde sig pr. mail og send informationer med link og password direkte til de tilmeldte. I Zooms indstillinger kan du rette til, så der kræves et password for at få adgang til arrangementet.


>> Læs mere om stærke koder i vores guide her

2. Slå skærmdeling fra. I Zooms indstillinger kan du vælge, at deltagere ikke kan dele deres skærm, whiteboards eller tegne på præsentationen. Det er sådan de fleste 'takeovers' er sket.

3. Hav en eller flere moderatorer på, der holder øje med kommentarsporet og smider dem, der chikanerer ud. Husk at tage screenshots eller gemme chatfilen, hvis du skal politianmelde! Brug også Zooms egen rapporteringsfunktion.

4. Man kan også indstille Zoom sådan, at kun brugere man selv har godkendt kan deltage. Det gør det selvfølgelig væsentligt mere besværligt for arrangørerne, da man skal tilføje tilmeldte på admin-niveau.

Du kan læse mere om vores råd til sikkert hjemmearbejde her.

God arbejdslyst!