Under indflydelse: Ny rapport om ekstreme digitale fællesskaber
Vi har sammen med DareGender udgivet rapporten 'Under indflydelse' baseret på research af meningsfællesskaber på YouTube og andre platforme.
• 2 min read
Rapporten Under Indflydelse - Veje ind i ekstreme digitale fællesskaber gennem køn og maskulinitet handler om digitale meningsfællesskaber, der dyrker reaktionære eller chauvinistiske forestillinger om køn og modstand imod ligestilling og som kan facilitere had, chikane og vold. Disse fællesskaber er til stede på populære digitale platforme i skikkelse af markante influencere, der bruger de digitale platforme til at udbrede deres ideer og tiltrække aktive følgere.
De ekstreme dele af meningsfællesskaberne og deres ideer lever på mainstream platforme og ikke kun på de afsides hjørner af internettet. Både internationale og danske politiske influencere indenfor meningsfællesskaberne er en del af dansk youtubekultur, og der er et overlap blandt danske følgere af mainstream influencere og ekstreme politiske influencere, der trækker publikum over på alternative platforme.
Traditionelle kønsroller, en modstand mod feminisme og følelsen af undertrykkelse of marginalisering er centrale elementer i disse meningsfællesskaber. Hvordan man er en “rigtig” mand og ideen om en traditionel kvinderolle er hovedmotiver, ligesom feminister og forkæmpere for ligestilling udgør et fjendebillede og ses som en trussel mod ytringsfriheden eller selve civilisationen.
Vi har i arbejdet med rapporten identificeret i rapporten seks særskilte meningsfællesskaber, der har danske følgere. I undersøgelsen, der ligger til grund for rapporten, har vi analyseret kommentarer fra 42 YouTube kanaler, samt indhold fra en række andre platforme (Discord, Facebook og Instagram og Telegram).
I rapporten har vi også uddrag af en række interviews med unge mænd, der tidligere har været en del af nogle af de omtalte digitale fællesskaber, som reflekterer over hvad de fik ud af dem, og hvorfor de har trukket sig ud af dem igen. Som en af vores interviewpersoner fortæller:
Det var en selvransagelsesproces. Jeg lagde mærke til, hvor meget had havde fyldt. Der var nogle mennesker, jeg var så vred på, fordi de mente nogle ting, jeg synes var ved at ødelægge det hele. På den måde var det en meget ubehagelig process.
Rapporten og arbejdet omkring den lægger op til at tænke køn og maskulinitet i digitale fællesskaber bør tænkes ind i det sociale og forebyggende arbejde.
Over det næste stykke tid udgiver vi en række podcasts, videoer og artikler, der dykker ned i de områder, rapporten dækker.
Du kan læse mere om rapporten og skrive dig op til at høre mere om oplæg og flere ressourcer om emnet på hjemmesiden underindflydelse.dk
Rapporten er illustreret af Lars Kramhøft.