Mange Instagram brugere skriver for tiden at de gerne vil flytte fra Metas platforme.
Det kan der være mange gode grunde til. Måske handler det om Zuckerbergs nyeste udtalelser, hvor han fjerner faktacheckere og tillader (endnu mere) hadtale mod kvinder, LGBT+ personer og immigranter? Eller at han sidder i Joe Rogan podcasten og begræder at der ikke er nok “maskulinitet” i tech verdenen?
Måske har det været undervejs længe. Fordi du har oplevet at dine posts om Palæstina eller LGBT+ rettigheder bliver censureret eller shadowbanned. Måske får du det dårligt af det endeløse scroll, som giver dig FOMO og gør dig i dårligt humør? Måske er du træt af at platformen viser dig mindre og mindre relevant indhold, og flere og flere reklamer? En proces som scifi forfatter og filosof Cory Doctorow refererer til som enshittification.
Det kan være det kommer oveni tidligere historier om at Meta sælger brugerdata, at de skaber polarisering og splittelse med deres Facebook-feeds, ikke modererer opfordringer til folkedrab og at deres beskedtjeneste WhatsApp måske slet ikke er så krypteret som man har hørt om. Eller måske er du bare imod at ét firma har så stort et monopol på tværs af vores kommunikationsplatforme?
Uanset hvad står du her, og vil gerne prøve om du kan komme et andet sted hen. Men hvor?
Cybernauterne guider til alternativer til Metas univers her
Gruppechatten
Vil du gerne have gruppechatten ud af Facebook Messenger, Instagram DMs og WhatsApp?
Af privatlivshensyn anbefaler vi ikke at bruge nogen af Metas platforme til fortrolige og sensitive samtaler.
I Cybernauterne bruger vi Signal, der er en krypteret beskedtjeneste udviklet af en non-profit organisation. Du kan både have gruppechats for vennerne, sende enkeltbeskeder og lave store åbne beskedgrupper folk kan tilgå via et link, hvis du f.eks. vil kommunikere om et event.
Du kan få Signal både til din telefon og desktop.
Et andet sikkert alternativ hvis du er aktivist eller journalist er Briarchat, som er decentralt og kan kommunikere via Bluetooth og wifi.
Offentlige grupper og begivenheder
Facebook-feedet er irrelevant for mange i dag, men alligevel ved vi folk bliver hængende pga. Facebook-grupper, der ofte har relevant indhold. Hvis du vil forsøge at flytte nogle af dine Facebook-grupper over på alternativer, kan vi anbefale følgende kommunikationsplatforme der er gode til at have mange samtidige diskussioner med en stor gruppe mennesker:
- Discord: Platform som mange gamere foretrækker. Man kan lave sin egen “server” aka gruppe og invitere folk via link, man kan lave forskellige kanaler derinde så emner kan diskuteres, der kan også laves direkte samtaler på lyd, video eller chat mellem brugerne, ligestreams og meget mere.
- Slack: Har mange af de samme funktioner som Discord, men er mere anvendt i en professionel sammenhæng og har af samme grund funktioner, der passer til samarbejde.
Både Discord og Slack er kommercielle platforme, men man kan bruge dem gratis. Søger du et alternativ der er open source og har bedre privatlivsbeskyttelse, kan du overveje at se på Mattermost eller Rocket.chat.
Som med de andre er udfordringen, at folk skal kende til gruppen og have et link til den, for at finde dig. Facebook-grupper er lettere at søge frem, og folk har allerede en profil, hvilket gør det nemt for dem at deltage. Så det kræver tid og tålmodighed at vænne folk til at bruge andre platforme til interesse-, informations- og netværksgrupper.
Begivenheder er en anden grund til at mange bliver på Facebook. Et dansk alternativ til offentlige begivenheder er dukop.dk.
Til private begivenheder, f.eks. fødselsdage eller lignende, har tech mediet Mashable lavet en gennemgang af alternativer til Facebook invitationer i 2022, der kan være en god inspiration.
Into the Fediverse
Hvis man hopper videre til en af Metas konkurrerende sociale medier, som for eksempel Bluesky som flere af os Cybernauter er blevet glade for, risikerer man om et par år at stå i samme situation igen: Måske opkøber Mark Zuckerberg eller Elon Musk platformen og ændrer den, moderationen bliver dårlig eller det bliver oversvømmet i reklamer og AI nonsens. Måske bliver det forbudt eller forsøgt underlagt Trump regeringens politiske linje, som vi har set med TikTok.
Det eneste langsigtede alternativ til tech giganternes sociale medier er at flytte til decentrale sociale netværk, som ikke kan opkøbes eller kontrolleres af én virksomhed, CEO eller nationalstats politiske luner.
Dem kan du finde på fediverset.
Fediverset illustreret som et træ. Hvad er Fediverset
Fediverset består af en lang række forskellige servere, softwaretyper og internetprotokoller, der kan tale med hinanden på kryds og tværs. Tilsammen udgør de et Open Source socialt netværk, der er ejet og drevet af brugerne selv. Nogle af de mest kendte netværk på Fediverset er Mastodon, der er et mikroblogging alternativ til Twitter. Der er også Pixelfed, som er et alternativ til Instagram.
Der er også Facebook alternativet Friendica, eller PeerTube, der er en open source videotjeneste og mange flere. Det særlige ved dem er, at brugerne af dem kan tale med hinanden på kryds og tværs, fordi Pixelfed, Mastodon, PeerTube etc. er bygget på samme protokol og federerer, dvs. udveksler data, med hinanden. Deraf navnet Fediverset. Kort fortalt er det ligesom hvis du kunne læse folks Facebook-opslag fra din Twitter-konto.
Illustration af føderale alternativer til Kendte sociale medier. Se en fuld oversigt over fedivers software her. SignalModeration på Fediverset
En af de største plusser og minusser ved Fediverset er moderationen. Modsat Meta, TikTok og YouTube er der ikke noget centralt moderationsteam på Fediverset. Enhver kan købe et domæne, installere Mastodon, Pixelfed eller andet Fediverse software på den og dermed i praksis åbne “sit eget” sociale medie, hvor folk kan oprette en konto og hoppe online i Fediverset for at tale med andre. Det kaldes at drive en server eller instans på Fediverset.
Den person der opretter en instans/server bestemmer hvad retningslinjerne er for lige præcis deres hjørne af Fediverset. Derfor betyder det noget for ens oplevelse som bruger, hvilken af disse man vælger at oprette en konto på. Vil man have en “ytringsfrihedsserver”, der tillader racisme, eller vil man have en med retningslinjer, der beskytter minoriteter? Og bliver det så gjort ordentligt?
Cybernauterne Maia og Monir har undersøgt og skrevet en større rapport om netop denne udfordring og brugeroplevelserne med moderation på Fediverset, som kan læses her.
Pixelfed: i stedet for Instagram
Pixelfed er et Open Source Instagram alternativ, der er udviklet af den canadiske programmør Daniel Supernault, der også er i gang med at bygge TikTok alternativet Loops.
Pixelfed er et foto-først socialt medie, som i sit design ligner Instagram i sine tidlige dage. Det har et kronologisk feed, likes og muligheder for at dele indhold.
De fleste nye brugere skriver sig op på Daniels egen server, pixelfed.social, men der er også andre servere man kan skrive sig op på, f.eks den danske pixelfed.dk.
Uanset hvilken server du vælger at oprette en konto på, kan du tale med brugere på andre servere, se deres opslag og billeder, ligesom du altid kan flytte din konto til en ny server.
Mastodon er det mest udbredte netværk på Fediverset. Det er udviklet af programmøren Eugen Gagron, der også har ansat et udviklerteam til at hjælpe sig.
Mastodon er en mikroblogging platform, der minder meget om Twitter: Man kan skrive opdateringer, lave tråde og svare på og dele andre brugeres opslag.
Der findes mange forskellige apps man kan have på sin telefon og bruge Mastodon med, ligesom der er et væld af servere man kan skrive sig op på, f.eks er der særlige servere til journalister og techies, ligesom der er en række danske servere du kan se her.
Yay og Nay
Nogle af de fede ting ved Pixelfed og Mastodon etc. kan være
- Ingen reklamer
- Ingen algoritmer, der distraherer dig med indhold
- Ingen datahøst fra Big Tech
- Kan ikke opkøbes af milliardærer
- Rarere brugerkultur, fordi der ikke er fyldt med overgearede influencere
Nogle af de frustrerende ting kan være
- Clunky og 00’er-agtigt design
- Ingen algoritmer og dårlig søgefunktion: Du kommer til at savne at få serveret indhold og det er svært at finde folk
- Du aner reelt ikke, hvad ejeren af den server du bor på gør med din data, fordi de fleste er drevet af frivillige nørder. Man risikerer også at ens server pludselig lukker, som queer.af oplevede
- Det er teknisk forvirrende at forstå Fediverset
- Der mangler kritisk masse
- Det fungerer dårligt til breaking news og spredning af borgerjournalistik eller information fra aktivister/folk på jorden.
Tag dig god tid til at flytte
Det er hverken første eller sidste gang en social medie platform dør hen eller bliver irrelevant for en stor del af brugerne på grund af beslutninger truffet af ejerne eller konkurrence andre steder fra. Myspace blev udkonkurreret af Facebook, Tumblr døde hen på grund af strikse regler om nøgenhed, Twitter blev til X under Elon Musks ledelse og det førte til en masseudvandring…
Risikoen er for det første at miste kontakten til en stor del af sit online netværk. Derudover risikerer man at miste kontakten med folk, der gerne vil høre eller har brug for den information eller service man tilbyder via sociale medier. Vores råd er derfor at lave en langsigtet flytteplan og lidt efter lidt få alle kontakter og mennesker med.
Det skal også nævnes at hvis man arbejder med mobilisering eller oplysning, så er der en god grund til at blive ved med at gøre det på Metas platforme. Det gælder særligt nu, hvor de snart oversvømmes af desinformation, kvindehad og transfobi. Her er der brug for modtryk og troværdig information til at modarbejde det.
Det kan man godt gøre samtidig med at man opbygger alternativer hvor der er bedre indholdsmoderation, privatlivsbeskyttelse og mindre kommercielt fokus.